Seti@home

Fa una colla d’anys, concretament des de poc despres de la estrena de la pelicula Contact, vaig interessarme per colaborar amb projectes de forma desinteressada, sobretot projectes que necessiten de una constant força de calcul i una inversio enorme amb una possibilitat d’exit minima. Es a dir, projectes que sense la meva ajuda desinteressada, i la de molts altres com jo, no serien possibles.

Avui us parlare del Seti.

Search for Extraterrestrial Intelligence; unes inicials simpatiques per definir a una colla de buscadors d’homenets verds. O almenys aixi han sigut vistos durant molt temps.

El cas es que son alguna cosa mes que aixo. Des de la universitat de Berkley (california) es van agrupar alguns d’aquests buscadors i van començar a aportar idees, des de aconseguir donacions per poder comprar temps d’us d’alguns radiotelescopis, fins a descobrir la forma realment efectiva i economica de processar totes aquestes dades, demanant ajuda.

La cuantitat de dades rebudes per un radiotelescopi i la complexitat del seu analisis fa que sigui necessaria una potencia de proces literalment d’un altre mon, els unics ordinadors amb una capacitat de proces comparable estan destinats a us militar o son propietat d’empreses privades que evidentment volen rentabilitzar la seva inversio i cobren autentiques fortunes per l’us dels seus superordinadors.

La solucio estava en una cosa tant senzilla com es un salvapantalles. Els ordinadors de sobretaula passen cada cop mes temps encesos sense aprofitar ni una decima part de la seva potencia de calcul i aquells californians buscadors d’homenets verds van decidir aprofitarho, descarregant un salvapantalles podies colaborar amb ells, rebent blocs de informacio, processantlos i retornant el resultat, van aconseguir extendre aquest sistema a uns cuants milers de ordinadors i van obtenir uns resultats mes que satisfactoris, i amb aixo va començar la campanya de Seti@home, la satisfaccio va ser doble cuan van descobrir que la acceptacio d’aquest programa va ser molt superior al que ells esperaven de bon principi.

El temps els va relegar a l’oblid practicament pero la idea ja havia arrelat fortament i va sorgir el projecte BONIC (curios nom) el cas es que ara des d’aquest programa es centralitzen colaboracions amb diversos projectes, com es el projecte SETI o fins hi tot es pot colaborar a processar dades del famos LHC

Jo de moment m’hi he tornat a apuntar 😉

Anuncis

~ per 4xsample a Octubre 22, 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: